Klubben är till för de boende, både barn och vuxna i Viksta med omnejd, och ska därför vara lyhörd för vad det ska bedrivas för aktiviteter.
Klubben ska vara öppen för alla som önskar vara med. Om en ledare upplever att det inte går att ta emot fler aktiva i ett lag/grupp, ska hon/han kontakta styrelsen.
VIK ska ha en bred verksamhet och nå så många som möjligt.
Det ska finnas aktiviteter för barn- och ungdomar på deras villkor.
Klubben ska med en aktiv ungdomsverksamhet fostra egna aktiva. Verksamheten ska utformas så att alla kan delta och ha kul.
I ungdomsaktiviteterna ska alla som tränar också få spela matcher/delta i tävlingar.
Seniorverksamheten ska erbjuda roliga och stimulerande motionssätt för vuxna.
Alla som representerar klubben ska uppträda på ett sportsligt och värdigt sätt. Det innebär bland annat att visa respekt för medtävlanden, motståndare, funktionärer och åskådare.
Alla i klubben ska verka för en god stämning och ett gott kamratskap. Medlemmarna ska behandlas lika oavsett kön, religion, etniskt ursprung eller sexuell läggning.
Ledare ska ges goda möjligheter att utveckla sitt ledarskap. Det innebär bland annat att ledarna uppmuntras att vidareutbilda sig.
Om intresse finns ska medlemmar kunna utöva flera idrotter i klubbens regi.
FÖRENINGENS HISTORIA
Under större delen av 1900-talet har Viksta socken haft en idrottslig verksamhet. Viksta JUF (Jordbrukarnas ungdomsförbund) arrangerade tidigt olika tävlingar med jordbruksanknytning, t.ex. skoning av hästar, plöjning, fröodling och linberedning. Redan 1923 bildades i socknen en förening som hette Viksta sportklubb. Den kan sägas vara en utbrytning från Skyttorp IK. Fotboll och friidrott stod på programmet för vilket man fick arrendera en fotbollsplan vid Ekbacken (200 m norrom Solgärdet) i Vikstaby, av P J Grehn i Sävasta, för 100 kr om året. Viksta sportklubb upplöstes redan 1926.
Intresset för fysiska aktiviteter levde dock kvar och 1931 bildades Viksta kvinnliga gymnastikklubb i bygdegården och året därpå Viksta gymnastikförening. Föreningen ägnade sig uteslutande år gymnastik och de ungdomar som inte var intresserade av detta hade inga aktiviteter på hemmaplan.
Viksta IK bildades
Viksta idrottsklubb bildades den 1 maj 1938. Ett 25-tal förhoppningsfulla personer samlades i Ordenshuset i Viksta och Viksta IK hade bildats. En av huvudfrågorna var att skaffa fram en idrottsplats, i första hand en fotbollsplan. Detta löstes genom att godsägare Manfred Ekholm, Jällsta, erbjöd sig att kostnadsfritt upplåta mark för en bollplan på sina marker intill den s.k. Blåstugan på vägen mot Skyttorp. Hans enda villkor var att ordning och reda skulle upprätthållas, t.ex. att hörn- och mittstolpar inte fick luta. Ett lag sattes ihop och dessa utgjorde det första fotbollslaget i Viksta IK, ett lag som blev framgångsrikt på lokal nivå.
Olika idrotter
Förutom fotbollen var även friidrotten mycket aktiv under det första halvdussinet av år som följde. På hemmaplan hölls klubbmästerskap i löpning 100 m, 400 m och Risby runt, drygt 5 000 meter. Höjd, längd och tresteg hoppades i sågspånsgropar.
Även skidsektionen kom tidigt igång med sin verksamhet. Skidverksamheten blev sedermera den dominerande idrotten och kom att bilda kärnan i en av distriktets bästa skidklubbar.
Klubben har även haft terränglöpning och orientering på programmet, och varit framgångsrika inom pingis.
Solgärdet, elljusspåret och omklädningsrummet
Solgärdet har använts som idrottsplats av Viksta IK sedan 1946. Efter det har det tillkommit omklädningsrum (mitten på 1950-talet) som under åren har byggts till, och byggts om, till att det ser ut som det gör idag. Elljusspåret fanns på plats redan 1960 och var en av de första föreningarna i Uppland som hade ett el-upplyst skidspår.
VIKSTA IK UNDER 2000talet
Föreningen hade under ett antal år en aktiv hundsektion som bedrev träning, det uppfördes även en agilitybana i norra änden av idrottsplatsen
2017 Belysningen i elljusspåret monterades ned efter önskemål från markägare, en kortare delblev kvar bakom omklädningsrummen. Föreningen uppförde även efter önskemål från medlemmarna ett utegym bredvid omklädningsrummen som blev ett uppskattat tillskott till byn. Föreningen påbörjade även underhåll av den minigolfbanan
2020-2021 Ställdes all aktivitet in pga. pågående Covid pandemi enligt rekomendationer från folkhälsomyndigheten
2022 Agilitybanan var i så dåligt skick och användes inte längre att den monterades ned och marken återställdes i samband med årets fixardag.